Блог

Погана кава, чи ні?

П'єте каву та не знаєте хороша вона чи ні? Розберімося.


Насправді поганої чи хорошої кави не існує рівно так, як поганих чи хороших людей.
Зараз розповімо чому:



У світі кави є дві сестри: арабіка і робуста.


Арабіка має м'який і насичений смак. У ній невеликий вміст кофеїну, особливо-приємна кислинка і багато ефірної олії. Робуста ж терпка і має менш насичений смак. У ній великий вміст кофеїну і гіркий та терпкий смак. Дорога і якісна робуста існує. Вона може бути настільки ж смачною, як і арабіка. Дуже часто їх змішують, щоб знайти баланс між двома крайнощами: кислинкою і гіркуватістю. Але ніхто з них не є поганою або хорошою. Вибирати яку каву ви любите — потрібно тільки вам.




Йдемо далі — обсмажка.


Також на смак і якість кави впливає обсмажка. У неї є три ступені: темна, середня і світла. Зерно можуть пересмажити, через це з'явитися гіркота, смак паленого цукру та чорний колір. Визначити неякісні зерна за зовнішнім виглядом досить легко. Дефекти називають так: «скорчінг» (обвуглювання зовнішньої частини зерна), «тіпінг» (обвуглювання ембріона зерна) і «Чіпінгу» (коли на зерні є круглі западини, вони схожі на кратери).

Професійні бариста і дегустатори оцінюють смак кави по 7 критеріям, а еспресо ще й по візуальній складовій. Простому споживачу легше орієнтуватися на три складові:
Запах. Мінусом може бути аромат гнилі та цвілі.

Смак. Якщо кава горіла або палена — це ознака «переобсмажених» зерен.
Післясмак. Хороша кава залишає після себе «слід» та аромат, який майже завжди нагадує шоколад і свіжоспечений хліб.


Чи впливає бариста на смак кави?


Так, бо справа бариста — налаштувати помел при створенні еспресо і напоїв на його основі. Тільки тоді ми зможемо повноцінно оцінити каву та зрозуміти, яку ми замовимо наступного разу.


Якщо ви загубилися в кавовому світі — кличте Taste Band. Ми допоможемо знайти дорогу до улюбленого зерна.