Блог

Порівняння альтернативних методів заварювання

У кожного з альтернативних способів заварювання кави є свої переваги та нюанси. Різні сорти по-своєму розкриваються залежно від методу заварювання і рецепту.
У цій статті ми спробуємо пояснити, чим відрізняються різні способи заварювання і як це впливає на смак кави. Для зручності ми зібрали в одну таблицю відмінні характеристики найпопулярніших методів заварювання кави.

Усі девайси для заварювання кави поділяються на три типи:
  1. Пуровер (від англійського pour over — «заливати»). Вода проходить через фільтр з кавою під дією гравітації і вільно скрапує в чашку або іншу ємність. Поширені девайси, в яких кава заварюється за таким принципом: Hario V60, кемекс, каліта.
  2. Імерсія (від латинського immersio — «занурення»). Кава і вода контактують весь час заварювання. Каву за допомогою імерсії можна заварити у френч-пресі, турці або простій чашці.
  3. Тиск. Вода проходить крізь каву під тиском. Так готується кава, наприклад, у гейзерній кавоварці.

При цьому дуже багато девайсів використовують відразу декілька типів заварювання. Наприклад, у воронці Bonavita або Clever поєднуються імерсія до відкриття клапана і пуровер після відкриття клапана до закінчення фільтрації. А аеропрес використовує імерсію до початку продавлювання і тиск під час натискання на поршень.

Різні типи заварювання, різний помел і час контакту з водою екстрагують речовини з кави по-різному, тому смак кави, завареної різними способами, завжди буде відрізнятися.
Для зручності ми зібрали в одну таблицю відмінні характеристики найпопулярніших методів заварювання кави:


Жоден зі способів не можна назвати кращим або гіршим, правильним чи неправильним. Їхня цінність у різноманітті смакових варіантів, які можна отримати буквально з однієї пачки кави. І можливість знову зрозуміти, якою багатогранною є кава.