Блог

Як зберігати каву вдома

Ви могли чути, що каву краще зберігати в холодильнику. Це помилка. Там є і перепади температур, і світло, і, що найшкідливіше, сторонні запахи.
Холодильник запросто зіпсує навіть найдорожче і якісне зерно. Крім холодильника є шафа або морозильна камера. З ними не все так однозначно, тому давайте розбиратися.

Після обсмажування кава стрімко втрачає свіжість: смак стає пласким, з'являється неприємна гіркота. Причина в тому, що обсмажена кава дуже гігроскопічна: вона швидко вбирає і віддає вологу, насичується сторонніми запахами і, якщо говорити просто, видихається, а ефірні олії в зерні вступають у реакцію з киснем і окислюються.
Щоб кава довше лишалася свіжою, її потрібно правильно зберігати.

Скільки часу зберігається кава:
Термін зберігання залежить від трьох чинників:
  1. Помел.
  2. Упаковка.
  3. Місце зберігання.
У кожному випадку на каву по-різному впливають кисень, волога, тепло, сонячні промені та сторонні запахи.

Як зберігати мелену каву:
Мелена кава видихається значно швидше за зернову, тому що у неї більше точок дотику з навколишнім середовищем. Її не вийде довго зберігати: кава почне втрачати свіжість відразу після помелу і навіть у хорошій упаковці протримається 1-2 дні, не більше.
Купувати мелену каву потрібно тільки в крайньому разі: якщо у вас немає кавомолки, вона погана або ви плануєте випити каву дуже швидко. В інших ситуаціях ми рекомендуємо вибирати каву в зернах.

Як зберігати зернову каву:
Якщо правильно зберігати зернову каву, вона не втрачає свіжості один-два місяці після обсмажування. Найчастіше її зберігають у пакетах, банках або пластикових контейнерах.
Пакети з зіплоком і дегазаційним клапаном підходять найкраще. Вони непрозорі, захищені від вологи та повітря, а клапан дозволяє виводити вуглекислий газ, який виділяють свіжообсмажені зерна.

На другому місці — керамічні та скляні банки з герметичними кришками. Їхній плюс у тому, що вони так само, як пакети, захищають каву від вологи та сторонніх запахів. А недолік у тому, що всередині завжди буде повітря — це значить, що в банці триватимуть окислювальні процеси і кава буде втрачати свіжість.

Каву краще пересипати в банки через кілька днів після обсмажування, щоб більша частина вуглекислого казу вийшла із зерен.
Пластикові контейнери краще не використовувати. Вони не завжди герметичні й пропускають світло, а іноді в кави з'являється присмак пластику.

Де зберігати каву:
Якщо ви плануєте вжити каву швидше, ніж за місяць, краще зберігати її в кухонній шафі або іншому місці, де немає перепадів температур і прямого світла. Простежте, щоб шафа була подалі від кухонної плити, тому що під час готування температура в ній буде підвищуватися, а потім знову падати.

Якщо ви заздалегідь купуєте каву надовго, є кілька умов, яких важливо дотримуватися.
  • Упаковка повинна бути непрозорою й абсолютно герметичною.
  • Холодильник — найгірше місце для зберігання кави. Температура всередині непостійна, тому що холодильник періодично відкривають і закривають. Через це на каві з'являється конденсат і зайва волога. Але найгірше — це аромати холодильника, які моментально переходять у зерна.

Що запам'ятати:
  1. Купуйте мелену каву тільки в крайньому разі.
  2. Ніколи не зберігайте каву в холодильнику.
  3. Найкраще зберігати її в герметичному непрозорому пакеті з клапаном.
  4. Якщо купуєте каву на короткий термін, зберігайте її в сухому темному місці, де немає перепадів температур. Наприклад, у кухонній шафі.
  5. Повітря, світло, перепади температур і сторонні запахи — головні вороги кави. Намагайтеся ховати її від них.